Één op de vijf mensen is een hoogsensitief persoon, afgekort HSP. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Een hoogsenstief persoon wordt ook wel eens een hooggevoelig persoon genoemd. Je word ermee geboren of niet. Een hoog gevoelig persoon heeft ten opzichte van een niet hooggevoelig persoon een gevoeliger zenuwstelsel. Prikkels of indrukken komen bewust of onbewust extra binnen. Er is een verhoogde sensitiviteit voor subtiele omgevingsfactoren en een diepere prikkelverwerking, waardoor er ook een sterkere emotionele of stressreactie optreedt. Dit kunnen allerlei soorten prikkels zijn zoals: lichamelijke prikkels, emotionele prikkels en mentale prikkels. Hoogsensitiviteit is een wetenschappelijk onderbouwde persoonlijke eigenschap. Hoogsensitiviteit is geen stoornis en geen ziekte. Iemand die zijn hoogsensitiviteit nog niet beheerst oftewel in balans weet te brengen kan heel veel last hebben van zijn hoogsensitiviteit zoals;
We leven in een wereld van hoge verwachtingen, snelle ontwikkelingen en veel indrukken. Dit kan voor kinderen met hoogsensitieve eigenschappen een behoorlijke uitdaging zijn. Ik ervaar hoogsensitiviteit zelf vooral als een positieve en mooie kwaliteit. Op het moment dat er disbalans is kan het best zwaar aanvoelen, maar het ligt in de uitdaging om bewuster te gaan leven en leren keuzes te maken. Mensen met hoogsensitieve kwaliteiten worden uitgedaagd zichzelf nog beter te leren kennen, te weten waar ze behoefte aan hebben en waar hun grenzen liggen.
Kinderen hebben het vaak extra moeilijk omdat ze hun eigen spel, tijd en rust nodig hebben om de intensiteit van de grote hoeveelheid indrukken te kunnen verwerken. Daarnaast zijn er ook nog kinderen waarbij deze sensitiviteit samengaan met een sterke wil, wat het opvoeden voor ouders niet gemakkelijk maakt.
Sommige kinderen hebben het nodig om extra begeleiding te krijgen bij de verwerking van (onverwerkte) emoties en prikkels om niet in vicieuze cirkel van verwarring, onvermogen, angst , onbegrip, eenzaamheid en een steeds sterker gevoel van onveiligheid terecht te komen. Emotionele veiligheid is voor kinderen juist de basis om te kunnen komen tot contact, beweging en aanraking als tools om (nieuwe) ervaringen beter te kunnen verwerken.
Wanneer kinderen zich onveilig/overprikkeld voelen kan dit zich uiten in o.a.
Dit zijn allemaal signalen waarmee het kind aangeeft dat het behoefte heeft aan eigen tempo, aandacht, begrip en begeleiding. Of juist meer grenzen en duidelijkheid nodig heeft. Vrijheid is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen maar daarentegen heeft het ook grenzen nodig om een gevoel van veiligheid te ervaren. Wanneer vrijheid en veiligheid met elkaar in balans zijn krijgt het kind alle ruimte om nog beter te ontdekken wie ze zelf zijn.
Ik bied kinderen, jongeren en hun ouders individuele begeleiding aan waarin ik handvaten aanreik die zij nodig hebben om zich staande te houden in onze maatschappij. Op het moment dat het kind zich bewust is van zijn hooggevoelige eigenschappen, geleerd heeft grenzen te stellen en weet waar zijn behoeften liggen ontstaat er ruimte voor de mooie kwaliteiten en veranderen de klachten in krachten.
Herkent u uw kind hierin en is er behoefte aan ondersteuning, neem gerust contact op.